Etkinlikler

    Anabilim Dalı Hakkında

    Görevimiz 
    Mezbaha Veteriner Hekimliği, Gıda Kontrolörü, gıda işletmelerinde Sorumlu Müdür ve Üretim Müdürü, Veteriner Hekimliği ve Veteriner Halk Sağlığı Hekimliği görevleri için gereken bilgi ve deneyime sahip olmaları için öğrencilerimize katkı sağlamaya çalışmaktayız.
    Ölçme- değerlendirme: 
    -Derslerimizde test, boşluk doldurma vs. kısa sınavlar yapılmamaktadır. Konuları kavrama ve yorumlama düzeyini ölçen klasik sorular ile sınavlar yapılmaktadır.
    -Öğrencilerimiz her derste 1 ödev vermekte ve 1 kısa ders anlatmaktadır (seçmeli dersler hariç). 
    -Öğrencilerimiz Bölüm Uygulama Dosyasını kendi el yazıları ile hazırlar ve hocalarının onayına sunarlar.  

    Derslerimizin dönemsel ve haftalık konu dağılımları aşağıdadır:

    SİÜ VETERİNER FAKÜLTESİ GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ DERSLERİ- PLANLAMA

    7. DÖNEM DERSLERİ:

    1. Veteriner Hekimlik Halk Sağlığı: 2+0

    2. Gıda Katkı maddeleri: 1+0

    3. Besin Hijyeni: 2+1

    8. DÖNEM DERSLERİ:

    1. Et muayenesi ve teknolojisi: 2+0

    2. Süt muayenesi ve teknolojisi: 2+0

    3. Klinik Uygulama 3: Üç Hafta Uygulama

    9. DÖNEM DERSLERİ:

    İNTÖRN (VEHİP 1) DERSİ: 16+16 (5 GÜN)

    10. DÖNEM DERSLERİ:

    İNTÖRN (VEHİP 2) DERSİ:

    Gıda Grubu: 6 hafta, Kanatlı Grubu: 1,5 hafta

     

    7. DÖNEM VETERİNER HEKİMLİK HALK SAĞLIĞI DERSİ (2+1)

    H

    KONU

    H

    KONU

    1

    -Tanımlar, tarihçe, organizasyonlar

    9

    Sağlık koruma esasları 1, 2: Organizasyon ve görev tanımları

    2

    Tarım-hayvancılık-çevre-halk sağlığı ilişkileri

    10

    Sağlık koruma esasları 3,4: Mevzuata uyum ve iş planı

    3

    VHS ve Gıda ilişkisi

    11

    Sağlık koruma esasları 5,6: Ön gerksinimler ve HACCP planı

    4

    Halk sağlığı ve VHS yapılanmaları- Tek sağlık konsepti

    12

    Sağlık koruma esasları 7,8: HACCP uygulamaları

    5

    Başlıca 10 halk sağlığı sorunu

    13

    Antimikrobiyal direnç sorunu

    6

    Başlıca 10 hayvan sağlığı sorunu

    14

    Bakteriyel zoonozlar

    7

    Veteriner Hekimin VHS görevleri

    15

    Viral ve paraziter zoonozlar

    8

    ARASINAV

    1.

     

    7. DÖNEM BESİN HİJYENİ DERSİ (2+1)

    H

    KONU

    H

    KONU

    1

    -Tanımlar, tarihçe, gıda biliminin temel konuları, gıda bileşenleri

    9

    Temizlik ve dezenfeksiyon

    2

    Gıda bozulmaları

    10

    HACCP

    3

    Gıda muhafazası

    11

    Uygulama 1: Gıda laboratuvarı eğitimi.

    4

    Gıda katkı maddeleri

    12

    Uygulama 2: (Gıda mikrobiyolojisi 1)

    5

    Gıda toksinleri

    13

    Uygulama 3: (Gıda mikrobiyolojisi 2)

    6

    Gıda alerjileri

    14

    Uygulama 4: (Gıda mikrobiyolojisi 3)

    7

    Gıda mikrobiyolojisine giriş

    15

    Uygulama 5: (Gıda mikrobiyolojisi 4)

    8

    ARASINAV

    2.

     

    7. DÖNEM GIDA KATKI MADDELERİ DERSİ (1+0)

    H

    KONU

    H

    KONU

    1

    -Tanımlar, tarihçe

    9

    AB’de yasaklı GKM

    2

    Terminoloji

    10

    Güvenliği sorgulanan GKM

    3

    Sınıflandırma

    11

    GKM hileleri

    4

    Güvenlik testleri

    12

    GKM-sağlık ilişkisi

    5

    GKM kaynakları

    13

    Yasal düzenlemeler ve otoriteler

    6

    Doğal GKM

    14

    GKM analizleri

    7

    Sentetik GKM

    15

    GKM analizleri

    8

    ARASINAV

    1.

     

    8. DÖNEM ET MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERSİ (2+0)

    H

    KONU

    H

    KONU

    1

    Tanımlar ve tarihçe

    9

    Et ürünleri teknolojisi: Sucuk, salam, sosis

    2

    Mezbaha bilgisi- Kesim öncesi işlemler

    10

    Et ürünleri teknolojisi: Füme dil, jöle işkembe, kavurma

    3

    Kesim sonrası işlemler

    11

    Et ürünleri teknolojisi: Pastırma vb. ürünler

    4

    Et muayenesi 1: Büyükbaş

    12

    Önemli hastalıklar: Bakteriyel

    5

    Et muayenesi 2: Küçükbaş

    13

    Önemli hastalıklar: Viral

    6

    Et muayenesi 3: Domuz, at, kanatlı

    14

    Önemli hastalıklar: Paraziter

    7

    Et kalitesi, sınıflandırma, et parçalama

    15

    Et hileleri ve teşhisi, mezbaha ve et işletmesi hekimliği

    8

    ARASINAV

     

    8. DÖNEM SÜT MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERSİ (2+0)

    H

    KONU

    H

    KONU

    1

    Tanımlar ve tarihçe

    9

    Beyaz peynir teknolojisi

    2

    Süt

    10

    Kaşar peyniri teknolojisi

    3

    İçme sütü

    11

    Tulum peyniri teknolojisi

    4

    Yoğurt

    12

    Peynir sınıflandırmaları ve dünya peynirleri

    5

    Ayran

    13

    Peyniraltı suyu ve lor teknolojisi

    6

    Kefir ve kımız

    14

    Tereyağı teknolojisi

    7

    Peynir teknolojisine giriş

    15

    Ödev değerlendirmesi

    8

    ARASINAV

     

    8. DÖNEM KLİNİK UYGULAMA 3 DERSİ (3’ER HAFTA/4 GRUP)

    1.H

    KONU

    2.H

    KONU

    3.H

    KONU

    4 saat

    Süt ve süt ürünlerinde temel kimyasal analizler 1

    4 s

    Süt işletmelerinde platform testleri

    4 s

    Sütte mikrobiyolojik analizler

    4 saat

    1. Gıdalarda kül tayini

    2. Gıdalarda yağ tayini

    3. Gıdalarda nişasta tayini

    4. Gıdalarda tuz tayini

    5. Gıdalarda asitlik tayini

    4 s

    Sütte kimyasal analizler

    4 s

    Yumurta analizleri

    Son hafta (4 saat)

    SON HAFTA (2 GÜN): DEĞERLENDİRME VE SINAV: BİR YAZILI BİR SÖZLÜ.

     

    9. DÖNEM VEHİP I DERSİ (5 GÜNLÜK EĞİTİM)

    KONU

    Pt

    Mezbaha hekimliği uygulaması-Antemortem işlemler

    S

    Mezbaha hekimliği uygulaması -Kesim işlemleri

    Ç

    Mezbaha hekimliği uygulaması -Et parçalama ve derecelendirme

    P

    Mezbaha hekimliği uygulaması -Resmi görev ve yetkiler

    C

    Mezbaha hekimliği uygulaması – Deneyimli hekimlerle tartışma

     

    10.DÖNEM VEHİP 2 DERSİ- GIDA GRUBU (6 HAFTA)

    PAZARTESİ

    SALI

    ÇARŞAMBA

    PERŞEMBE

    CUMA

    1.H

    Yoğurt, ayran, kımız, kefir, beyaz peynir, kaşar peyniri, lor peyniri yapımı ve analizleri.

    2.H

    Gıda üretim ve satış yerlerinde denetim, örnekleme, analiz ve raporlama.

    3.H

    Lokanta ve kafelerde HACCP çalışması ve raporlama.

    4.H

    Özgün araştırma çalışması ve raporlama: 4 kişilik gruplar halinde serbest bir konuda analize dayalı araştırma ve/veya geliştirme.

    5.H

    Sunum ve münazara çalışmaları: 4 kişilik gruplar halinde serbest bir konuda

    6.H

    Gıda bölümü derslerinden birinden seçilmiş bir konuda her grup öğrenci 1 veya 2 gün ders anlatacak, ölçme-değerlendirme yapılacak.

    10.DÖNEM VEHİP 2 DERSİ- KANATLI GRUBU (1,5 HAFTA)

    PAZARTESİ

    SALI

    ÇARŞAMBA

    PERŞEMBE

    CUMA

    1.H

    Kesim öncesi işlemler-Nakliye ve antemortem muayene

    Kesim ve postmortem muayene

    Ambalajlama ve muhafaza

    Kanatlı eti analizleri

    Kanatlı eti analizleri

    2.H

    Yumurta bilgisi

    Yumurta muayeneleri

    Değerlendirme

      
    Prof.Dr. MURAT GÜLMEZ
    Güncelleme : 23.05.2022 22:32:20