Anabilim Dalı Hakkında
Görevimiz
Mezbaha Veteriner Hekimliği, Gıda Kontrolörü, gıda işletmelerinde Sorumlu Müdür ve Üretim Müdürü, Veteriner Hekimliği ve Veteriner Halk Sağlığı Hekimliği görevleri için gereken bilgi ve deneyime sahip olmaları için öğrencilerimize katkı sağlamaya çalışmaktayız.
Ölçme- değerlendirme:
-Derslerimizde test, boşluk doldurma vs. kısa sınavlar yapılmamaktadır. Konuları kavrama ve yorumlama düzeyini ölçen klasik sorular ile sınavlar yapılmaktadır.
-Öğrencilerimiz her derste 1 ödev vermekte ve 1 kısa ders anlatmaktadır (seçmeli dersler hariç).
-Öğrencilerimiz Bölüm Uygulama Dosyasını kendi el yazıları ile hazırlar ve hocalarının onayına sunarlar.
Derslerimizin dönemsel ve haftalık konu dağılımları aşağıdadır:
SİÜ VETERİNER FAKÜLTESİ GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ DERSLERİ- PLANLAMA
7. DÖNEM DERSLERİ: 1. Veteriner Hekimlik Halk Sağlığı: 2+0 2. Gıda Katkı maddeleri: 1+0 3. Besin Hijyeni: 2+1 | 8. DÖNEM DERSLERİ: 1. Et muayenesi ve teknolojisi: 2+0 2. Süt muayenesi ve teknolojisi: 2+0 3. Klinik Uygulama 3: Üç Hafta Uygulama |
9. DÖNEM DERSLERİ: İNTÖRN (VEHİP 1) DERSİ: 16+16 (5 GÜN) | 10. DÖNEM DERSLERİ: İNTÖRN (VEHİP 2) DERSİ: Gıda Grubu: 6 hafta, Kanatlı Grubu: 1,5 hafta |
7. DÖNEM VETERİNER HEKİMLİK HALK SAĞLIĞI DERSİ (2+1) |
H | KONU | H | KONU |
1 | -Tanımlar, tarihçe, organizasyonlar | 9 | Sağlık koruma esasları 1, 2: Organizasyon ve görev tanımları |
2 | Tarım-hayvancılık-çevre-halk sağlığı ilişkileri | 10 | Sağlık koruma esasları 3,4: Mevzuata uyum ve iş planı |
3 | VHS ve Gıda ilişkisi | 11 | Sağlık koruma esasları 5,6: Ön gerksinimler ve HACCP planı |
4 | Halk sağlığı ve VHS yapılanmaları- Tek sağlık konsepti | 12 | Sağlık koruma esasları 7,8: HACCP uygulamaları |
5 | Başlıca 10 halk sağlığı sorunu | 13 | Antimikrobiyal direnç sorunu |
6 | Başlıca 10 hayvan sağlığı sorunu | 14 | Bakteriyel zoonozlar |
7 | Veteriner Hekimin VHS görevleri | 15 | Viral ve paraziter zoonozlar |
8 | ARASINAV | 1. | |
7. DÖNEM BESİN HİJYENİ DERSİ (2+1) |
H | KONU | H | KONU |
1 | -Tanımlar, tarihçe, gıda biliminin temel konuları, gıda bileşenleri | 9 | Temizlik ve dezenfeksiyon |
2 | Gıda bozulmaları | 10 | HACCP |
3 | Gıda muhafazası | 11 | Uygulama 1: Gıda laboratuvarı eğitimi. |
4 | Gıda katkı maddeleri | 12 | Uygulama 2: (Gıda mikrobiyolojisi 1) |
5 | Gıda toksinleri | 13 | Uygulama 3: (Gıda mikrobiyolojisi 2) |
6 | Gıda alerjileri | 14 | Uygulama 4: (Gıda mikrobiyolojisi 3) |
7 | Gıda mikrobiyolojisine giriş | 15 | Uygulama 5: (Gıda mikrobiyolojisi 4) |
8 | ARASINAV | 2. | |
7. DÖNEM GIDA KATKI MADDELERİ DERSİ (1+0) |
H | KONU | H | KONU |
1 | -Tanımlar, tarihçe | 9 | AB’de yasaklı GKM |
2 | Terminoloji | 10 | Güvenliği sorgulanan GKM |
3 | Sınıflandırma | 11 | GKM hileleri |
4 | Güvenlik testleri | 12 | GKM-sağlık ilişkisi |
5 | GKM kaynakları | 13 | Yasal düzenlemeler ve otoriteler |
6 | Doğal GKM | 14 | GKM analizleri |
7 | Sentetik GKM | 15 | GKM analizleri |
8 | ARASINAV | 1. | |
8. DÖNEM ET MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERSİ (2+0) |
H | KONU | H | KONU |
1 | Tanımlar ve tarihçe | 9 | Et ürünleri teknolojisi: Sucuk, salam, sosis |
2 | Mezbaha bilgisi- Kesim öncesi işlemler | 10 | Et ürünleri teknolojisi: Füme dil, jöle işkembe, kavurma |
3 | Kesim sonrası işlemler | 11 | Et ürünleri teknolojisi: Pastırma vb. ürünler |
4 | Et muayenesi 1: Büyükbaş | 12 | Önemli hastalıklar: Bakteriyel |
5 | Et muayenesi 2: Küçükbaş | 13 | Önemli hastalıklar: Viral |
6 | Et muayenesi 3: Domuz, at, kanatlı | 14 | Önemli hastalıklar: Paraziter |
7 | Et kalitesi, sınıflandırma, et parçalama | 15 | Et hileleri ve teşhisi, mezbaha ve et işletmesi hekimliği |
8 | ARASINAV | | |
8. DÖNEM SÜT MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERSİ (2+0) |
H | KONU | H | KONU |
1 | Tanımlar ve tarihçe | 9 | Beyaz peynir teknolojisi |
2 | Süt | 10 | Kaşar peyniri teknolojisi |
3 | İçme sütü | 11 | Tulum peyniri teknolojisi |
4 | Yoğurt | 12 | Peynir sınıflandırmaları ve dünya peynirleri |
5 | Ayran | 13 | Peyniraltı suyu ve lor teknolojisi |
6 | Kefir ve kımız | 14 | Tereyağı teknolojisi |
7 | Peynir teknolojisine giriş | 15 | Ödev değerlendirmesi |
8 | ARASINAV | | |
8. DÖNEM KLİNİK UYGULAMA 3 DERSİ (3’ER HAFTA/4 GRUP) |
1.H | KONU | 2.H | KONU | 3.H | KONU |
4 saat | Süt ve süt ürünlerinde temel kimyasal analizler 1 | 4 s | Süt işletmelerinde platform testleri | 4 s | Sütte mikrobiyolojik analizler |
4 saat | 1. Gıdalarda kül tayini 2. Gıdalarda yağ tayini 3. Gıdalarda nişasta tayini 4. Gıdalarda tuz tayini 5. Gıdalarda asitlik tayini | 4 s | Sütte kimyasal analizler | 4 s | Yumurta analizleri |
Son hafta (4 saat) | SON HAFTA (2 GÜN): DEĞERLENDİRME VE SINAV: BİR YAZILI BİR SÖZLÜ. |
9. DÖNEM VEHİP I DERSİ (5 GÜNLÜK EĞİTİM) |
| KONU |
Pt | Mezbaha hekimliği uygulaması-Antemortem işlemler |
S | Mezbaha hekimliği uygulaması -Kesim işlemleri |
Ç | Mezbaha hekimliği uygulaması -Et parçalama ve derecelendirme |
P | Mezbaha hekimliği uygulaması -Resmi görev ve yetkiler |
C | Mezbaha hekimliği uygulaması – Deneyimli hekimlerle tartışma |
10.DÖNEM VEHİP 2 DERSİ- GIDA GRUBU (6 HAFTA) |
| PAZARTESİ | SALI | ÇARŞAMBA | PERŞEMBE | CUMA |
1.H | Yoğurt, ayran, kımız, kefir, beyaz peynir, kaşar peyniri, lor peyniri yapımı ve analizleri. |
2.H | Gıda üretim ve satış yerlerinde denetim, örnekleme, analiz ve raporlama. |
3.H | Lokanta ve kafelerde HACCP çalışması ve raporlama. |
4.H | Özgün araştırma çalışması ve raporlama: 4 kişilik gruplar halinde serbest bir konuda analize dayalı araştırma ve/veya geliştirme. |
5.H | Sunum ve münazara çalışmaları: 4 kişilik gruplar halinde serbest bir konuda |
6.H | Gıda bölümü derslerinden birinden seçilmiş bir konuda her grup öğrenci 1 veya 2 gün ders anlatacak, ölçme-değerlendirme yapılacak. |
10.DÖNEM VEHİP 2 DERSİ- KANATLI GRUBU (1,5 HAFTA) |
| PAZARTESİ | SALI | ÇARŞAMBA | PERŞEMBE | CUMA |
1.H | Kesim öncesi işlemler-Nakliye ve antemortem muayene | Kesim ve postmortem muayene | Ambalajlama ve muhafaza | Kanatlı eti analizleri | Kanatlı eti analizleri |
2.H | Yumurta bilgisi | Yumurta muayeneleri | Değerlendirme | | |
Prof.Dr. MURAT GÜLMEZ
Güncelleme : 23.05.2022 22:32:20